Κατεβάστε αυτή τη δωρεάν ηχητική περιήγηση και απολαύστε ένα εύκολο κι ευχάριστο περίπατο στο παραθαλάσσιο χωριό μας, τη Συκιά! Περπατήστε με τον δικό σας ρυθμό ακούγοντας περιγραφές και ιστορίες για τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της, το οθωμανικό πυργόσπιτο του Κιαμίλ Μπέη, το διατηρητέο Αρχοντικό Ζούζουλα, τον διατηρητέο παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, τη Βίλα του Άγγελου Σικελιανού και άλλα ανέλπιστα σημεία ενδιαφέροντος!
Γνωρίζουμε ελάχιστα για τη Συκιά πριν από τον 18ο αιώνα. Το παλαιότερο κτήριο πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει απομείνει φαίνεται να είναι το οθωμανικό πυργόσπιτο του τοπικού ηγεμόνα Κιαμίλ Μπέη, που χρονολογείται από τις αρχές του 1700. Το σημερινό όνομα του χωριού «Συκιά» συνδέεται με την ιστορία αυτού του πυργόσπιτου, καθώς σύμφωνα με την τοπική λαογραφία υπήρχε μια βρύση γλυκού νερού στη βάση του, η οποία έφερνε νερό από τη Ζήρεια μέσα από ένα πήλινο υδραγωγείο, και την οποία σκίαζε μια μεγάλη αρχαία συκιά. Φαίνεται ότι η συκιά κόπηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1840 όταν πλούσιοι σταφιδέμποροι, με καταγωγή κυρίως από τα κοντινά ορεινά χωριά Τρίκαλα, Καρυά και Γελλήνη άρχισαν να χτίζουν σπίτια στην ακτή. Το όνομα “Συκιά” πάντως έμεινε!
Όλα δείχνουν πώς το σταφιδεμπόριο υπήρξε το θεμέλιο της σύγχρονης Συκιάς και ότι η τύχη του χωριού ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό τη διαδρομή του καρπού αυτού. Όσο το εμπόριο της σταφίδας μεσουρανούσε, η Συκιά προσέλκυσε και συντήρησε μια τάξη εμπόρων που έχτισε όχι μόνο αποθήκες, αλλά και όμορφα αρχοντικά κατά μήκος της ακτής. Ήρθαν από τον Βόλο, ακόμα και από το Παρίσι, και δημιούργησαν μια κοινωνία περισσότερο αστική παρά αγροτική, σε τέτοιο βαθμό που για τη Συκιά έχει ειπωθεί ότι ήταν «ένα χωριό χωρίς χωριάτες»! Δυστυχώς, μέχρι τη δεκαετία του 1960 τα περισσότερα από αυτά τα πλούσια αρχοντικά είχαν πλέον καταστραφεί, ακολουθώντας την πτωτική πορεία του εμπορίου της ελληνικής σταφίδας. Τα μόνα που έχουν απομείνει σήμερα είναι το αρχοντικό Ζούζουλα και το παρακείμενο αρχοντικό Σγουρού.
Ωστόσο, η Συκιά παρέμεινε στο επίκεντρο των τοπικών εξελίξεων τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 καθώς η εφοπλιστική οικογένεια Τυπάλδος μίσθωσε μέρος του παραθαλάσσιου πευκοδάσους Πευκιάς για να δημιουργήσει ένα θέρετρο τύπου Club-Med, με μπανγκαλόου κάτω από τα δέντρα. Τα κρουαζιερόπλοια της εταιρείας έφεραν τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη που περνούσαν ξέγνοιαστες διακοπές στα μπανγκαλόου και πλημμύρισαν με τον κοσμοπολιτισμό τους το μικρό χωριό της Συκιάς. Ήταν μια καταπληκτική περίοδος για τους ντόπιους, οι οποίοι επωφελήθηκαν τόσο πνευματικά όσο και οικονομικά από την παρουσία περίπου 5.000 ατόμων κάθε καλοκαίρι για πολλά χρόνια. Οι κάτοικοι που έζησαν αυτή την περίοδο μιλούν με χαρά για το νυχτερινό κέντρο «Αρζεντίνα» στην παραλία της Συκιάς, που προσέλκυε και διασκέδαζε μια ολόκληρη γενιά Συκιωτών και τους ξένους καλεσμένους τους, με μουσική, χορό ακόμα και καλλιστεία κάθε καλοκαίρι για σχεδόν δύο δεκαετίες!
Σήμερα η Συκιά είναι ένα ήσυχο θέρετρο που προσελκύει κυρίως αθηναϊκές οικογένειες, που έχουν τα εξοχικά τους εδώ. Η μεγάλη παραλία, οι παραθαλάσσιες ταβέρνες και το παραθαλάσσιο πευκοδάσος είναι οι βασικοί πόλοι έλξης του χωριού.
Σκανάρετε τον κωδικό QR παρακάτω για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν τη δωρεάν περιήγηση και να ξεκινήσετε την εξερεύνηση της Συκιάς!